Czwarty dzień Letniego Obozu Pszczelarskiego

Czwartego dnia uczestnicy mieli okazję wysłuchać prezentacji, które rzuciły nowe światło na innowacje w pszczelarstwie oraz mechanizmy decyzji konsumenckich.

„Nowe technologie w pszczelarstwie” przedstawiła Iglika Raykova z EcologyKM, Bułgaria. Szczegółowo omówiła ewolucję inteligentnych uli, wskazując na przejście od tradycyjnych metod do wykorzystania zaawansowanych czujników, Internetu oraz sztucznej inteligencji. Wyjaśniła, jak czujniki temperatury, wilgotności, wagi, dźwięku i kamery pozwalają na precyzyjne monitorowanie zdrowia pszczół, wykrywanie chorób, przewidywanie rojenia i optymalizację zbiorów miodu. Prelegentka podkreśliła również znaczenie szkoleń zawodowych pszczelarzy, co ma na celu rozwijanie ich umiejętności w zakresie zrównoważonego pszczelarstwa i wykorzystania nowych technologii. 🐝🐝🐝

Prezentacja „Neuromarketing. Buy-ology is a masterpiece.”, którą przedstawiła: dr hab. Wiera Koljowska wprowadziła w fascynujący świat podświadomych mechanizmów kierujących decyzjami zakupowymi. Podkreśliła, że większość tych decyzji (około 95%) podejmowana jest przez „stary mózg” (mózg gadzi), który reaguje na bodźce związane z przetrwaniem, bezpieczeństwem i emocjami, działając szybko i irracjonalnie. Omówiła, jak kluczowe jest, aby komunikacja marketingowa była skierowana do tej części mózgu poprzez kontrast, prostotę, wizualizację, emocje i konkretne korzyści.

Przedstawiła również różne metody neuromarketingowe, takie jak funkcjonalny rezonans magnetyczny (fMRI), galwaniczna reakcja skórna (GSR), elektromiografia twarzy (EMG) i śledzenie ruchu gałek ocznych (eye tracking), które pozwalają na pomiar nieświadomych reakcji konsumentów na reklamy i produkty.

Prezentacje dostarczyły uczestnikom konferencji cennych informacji na temat dynamicznego rozwoju w dziedzinie pszczelarstwa i marketingu, podkreślając rolę innowacji i dogłębnego zrozumienia zarówno natury, jak i ludzkiej psychiki.

Zespół Szkół i Placówek Oświatowych Województwa Łódzkiego w Łowiczu

European Centres of Vocational Excellence in Apiculture – BeeLieve