European Centres of Vocational Excellence in Apiculture – BeeLieve
W ramach realizowanego projektu Beelieve grupa pszczelarzy – interesariuszy projektu, którzy przebywali w Neapolu, uczestniczyła w wycieczce do Miel d’or przedsiębiorstwa agroturystycznego, organizującego zajęcia z apiterapii. Magdalena Jagóra, Lidia Górniak i Ryszard Taczała – słuchacze kkz Technik Pszczelarz podglądali dobre praktyki włoskich pszczelarzy. Uczestnicy wycieczki pracowali w trzech grupach tematycznych. W pierwszej opiekun Marko przedstawił miejsce, w którym się znaleźli – to krater z niedaleko występującym jeziorem Averno, które wg wierzeń było wejściem do Hadesu (opary siarki ulatniające się ponad, truły ptaki), miejsce wiecznej wiosny i lata, gdzie matki pszczele trzeba wkładać do separatorów, aby powstrzymać permanentne czerwienie.
W drugiej grupie Stefano przedstawiał i częstował produktami swojej pasieki: miodem wielokwiatowym, produktem prozdrowotnym na bazie miodu z olejkiem eukaliptusowym i sokiem z cytryny, napojem z rośliny Sulla (siekiernica – roślina występująca tylko na terenach górzystych) z miodem wielokwiatowym i drożdżami piwowarskimi i kolejnym na bazie miodu spadziowego. Pod baldachimem drzew cytrynowych spożywaliśmy typowy włoski lunch, a klimatyczne miejsce podwyższało wartości smakowe fenomenalnego posiłku.
Z Rosario – trzecim bratem i właścicielem pasieki, uczestnicy dokonali przeglądu dwóch rodzin pszczelich – bardzo łagodnych pszczół. Prawdopodobnie to rasa włoska, ale trudno mówić z pełną odpowiedzialnością o czystości rasy. Udało się z utworzonych mateczników przełożyć wygryzione trzy matki pszczele do klateczek.
Ostatnia aktywność to stworzenie mikstury prozdrowotnej z miodu, imbiru, kurkumy i pieprzu. Proporcje wg uznania i upodobania, mniej lub bardziej ostre.
Spotkanie zakończył integracyjny taniec uczestników konferencji.
Zespół Szkół i Placówek Oświatowych Województwa Łódzkiego w Łowiczu
European Centres of Vocational Excellence in Apiculture – BeeLieve
































